Anonim
zver a rastlinstvo Image

Každý vie o levoch, tigroch a jaguároch, ale väčšina divých mačiek je malé mačky. Môžu byť síce malé - často menšie ako domáca mačka - ale to, čo malým divokým mačkám môže chýbať ich postava, ktoré si vynahradia odvážnymi postojmi a dobrým vzhľadom.

Podobne ako ich veľké bratrance hrozia malým mačkám strata biotopu, pytliactvo a konflikty s ľuďmi a dobytkom. Keďže však v médiách nemajú vysoké profily, malé mačky dostávajú menej ako jedno percento z celkového objemu finančných prostriedkov na ochranu divých mačiek. Výsledkom je, že väčšina malých mačiek zostáva podhodnotená a nedostatočne chránená.

Tu je pohľad na deväť najmenších mačiek na svete a ich stavy ochrany podľa Červeného zoznamu ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN).

Ak si myslíte, že si zaslúžia väčšiu pozornosť a ochranu, navštívte webovú stránku Nadácie ochrany drobných mačiek, kde sa môžete dozvedieť viac o rôznych projektoch ochrany a prispieť k výskumu malých mačiek.

1. Hrdzavá škvrnitá mačka Rusty-spotted cat stalking her prey in Ceylon nature with one front paw raised Image

Fotografie: Felineus / Shutterstock

Najmenšia mačka na svete je hrdzavá škvrnitá mačka, ktorá pochádza z listnatých lesov Indie a Srí Lanky. Jedná sa o malú mačku s veľkým postojom, ktorá narastá na všetkých 3, 5 kilogramov a dĺžkou 19 palcov.

Za jeho veľkými očami a malým telom skrýva vysoko agilný a agresívny dravec. Hrdzavá škvrnitá mačka je rovnako doma na stromoch aj na zemi, kde pomocou rýchlych šípkových pohybov uloví svoju korisť (väčšinou hlodavce a malé vtáky).

Je uvedený ako „takmer ohrozený“ v Červenom zozname IUCN a jeho populácia klesá.

Srí Lanka je národný park Wilpattu, ktorý je najlepším miestom na zhrdzavenie škvrnitej mačky vo voľnej prírode. Miestny tím pre vtáky a divočinu sú odborníci na zisťovanie nepolapiteľných mačiek.

2. Mačka čierna Black-footed cat Image

Foto: Erwin Niemand / Shutterstock

Druhým uchádzačom o titul najmenšej mačky na svete je mačka čierna, ktorá pochádza z južnej Afriky. Je to najmenšia divá mačka v Afrike s hmotnosťou 3, 6 kilogramu.

Táto malá mačka sa často označuje ako „najsmrteľnejšia mačka na Zemi“, má najvyššiu mieru poľovníckej úspešnosti v celej rodine mačiek. Loví hlodavce a malé vtáky, ktoré často konzumujú až 14 kusov koristi za jednu noc.

Čierna noha je na Červenom zozname IUCN uvedená ako „zraniteľná“, pričom v divočine zostáva len vyše 9 700 dospelých jedincov.

Najlepším miestom na nájdenie čiernohnedej mačky v jej prirodzenom prostredí je Marrick Game Lodge na severnom pobreží Južnej Afriky.

3. Guiña Guina small wild cat Image

Foto: @ claudiofvidal / Facebook

Najmenšia mačka v Amerike, 5, 5-libra guiña alebo kodkod, sa vyskytuje iba v strednom a južnom Čile s časťami jej rozsahu siahajúcim až do priľahlých oblastí Argentíny.

Aj keď je guiña agilným horolezcom, uprednostňuje lov na zemi, pričom berie najmä drobné cicavce, vtáky, jašterice a hmyz.

V súčasnosti je na Červenom zozname IUCN uvedený ako „Zraniteľný“ a jeho populácia klesá.

Najlepšie miesto na videnie guiñy vo voľnej prírode, vrátane neobvyklých melanistických jednotlivcov, je ostrov Chiloe v Čile. Expedície na Ďalekom Juhu ponúkajú štvordňové trojdňové výlety na ostrov, kde môžu hľadať vzácne cicavce.

4. mačka s plochou hlavou Flat-headed Cat Image

Photo: Signature Message / Shutterstock

Jedna z najpodivnejších mačiek na svete, mačka s plochou hlavou, má tiež nešťastné vyznamenanie, že je najviac ohrozenou malou mačkou v juhovýchodnej Ázii.

Je uvedený ako „ohrozený“ v Červenom zozname IUCN a odborníci odhadujú, že v divočine zostáva viac ako 2 500 dospelých jedincov, pričom žiadna populácia nepresahuje 250 dospelých.

Kočka vďačí za svoj zvláštny vzhľad svojmu semi-vodnému životnému štýlu. Jeho sploštené čelo, čiastočne pásovité nohy a veľmi dlhé a ostré špičáky sú prispôsobením na lov a usmrcovanie klzkých rýb a iných vodných stavovcov.

Na brehu rieky Kinabatangan môžete vidieť mačku s plochou hlavou v Borneovom štáte Sabah. Ocenená chata Sukau Rainforest Lodge sa nachádza na rieke v srdci biotopu s plochou hlavou.

5. Oncilla wild cat in a tree Image

Fotografia: FOTOGRIN / Shutterstock

Táto mačka s malými škvrnami na juhu Ameriky má širokú distribúciu zo Strednej Ameriky do južnej Brazílie.

S hmotnosťou až 6, 6 libier je po Guiene druhou najmenšou mačkou v Amerike. Je to dobrý horolezec, ale uprednostňuje lov na zemi, kde z diaľky sleduje svoju korisť a potom ju udrie a zabije. Rovnako ako väčšina malých mačiek loví malé cicavce, vtáky a plazy.

Nedávne genetické štúdie odhalili, že oncillá žijúce v južnej Brazílii sa krížia so svojimi severnými bratrancami. Výsledkom je, že teraz musíme rozlišovať medzi druhmi: severná oncilla a južná oncilla.

Oba druhy oncilly sú v Červenom zozname IUCN uvedené ako „zraniteľné“ a ich populácie klesajú.

Dobrým miestom na vyskúšanie divočiny Oncilla je Bellavista Lodge v blízkosti Quita v Ekvádore.

6. Piesok mačka wild sand cat Image

Fotografie: Yair Leibovich / Shutterstock

Jediná divá mačka, ktorá žije v skutočnej púšti, piesočná mačka sa nachádza v severnej Afrike, na Strednom východe av strednej Ázii. Tento púštny bojovník, ktorý váži všetkých 7, 5 libier, je schopný zabíjať jedovaté hady, ako sú piesočné zmije, ale väčšinou sa živí malými hlodavcami a vtákmi.

Piesočná mačka je dobre vybavená na prežitie v extrémnom podnebí púšte. Jeho hustá pieskovitá srsť ho chráni pred chladom púštnej noci a podivné pramene čiernych vlasov na jeho nohách chránia jeho prsty pred spáleným pieskom.

Nie je k dispozícii dostatok informácií o veľkosti populácie piesočnatej mačky vo voľnej prírode, považuje sa však za stabilnú a je uvedená v zozname Červeného zoznamu IUCN ako „Najmenej znepokojenie“.

Piesočná mačka nie je pre svoje tajné zvyky vo voľnej prírode ľahko viditeľná. Ak chcete získať najlepšiu šancu na jeho nájdenie, zamierte na Západnú Saharu so sviatkami Wise Birding Holidays so sídlom vo Veľkej Británii.

7. Leopard mačka leopard cat Image

Foto: Margarita Steinhardt

Najbežnejšou, alebo najmenej neobvyklou divočinou v Ázii je pekná leopardá mačka, ktorá pochádza z južnej, juhovýchodnej a východnej Ázie. Populácie na ostrovoch Borneo a Sumatra boli nedávno klasifikované ako samostatný druh známy ako Sunda Leopard cat.

Je to tretia najmenšia divá mačka v Ázii s hmotnosťou 8, 4 libier. Agilný horolezec leopard často loví hlodavce a hmyz v stromoch.

Populácia leopardej mačky sa považuje za stabilnú a je uvedená v zozname Červeného zoznamu IUCN ako „Najmenej starosť“.

Najlepším miestom na videnie vo voľnej prírode je malajský štát Sabah v Borneu. Nachádza sa vo väčšine národných parkov. Miestny Adventure Alternative Borneo je jedným z najlepších touroperátorov na divočine na ostrove.

8. Margay margay wild cat Image

Foto: Ondrej Prosicky / Shutterstock

Margay, jedna z najviac akrobatických divých mačiek, váži iba 8, 8 libier. Pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, kde trávi väčšinu svojho života v stromoch.

Vďaka pružným členkovým kĺbom, ktoré mu umožňujú zostupovať zo stromov na prvý pohľad a veľmi dlhým chvostom na vyrovnávanie vetiev, sa margay dokonca rodí aj v stromoch.

Margayov ďalší talent napodobňuje volania malej opice, ktorá sa volá strakatý tamarín, aby prilákala primáta bližšie, zatiaľ čo mačka čaká v zálohe.

Margay je v súčasnosti na Červenom zozname IUCN uvedená ako „takmer ohrozená“. Aj keď presná veľkosť voľne žijúcej populácie nie je známa, považuje sa za klesajúcu.

Pretože margay trávi väčšinu času medzi hustými listami tropických stromov, je ťažké vidieť ju vo voľnej prírode. Chata Wildsumaco v Ekvádore je dobrým miestom na vyskúšanie šťastia pri vyhľadávaní tohto talentovaného akrobata.

9. Pallasova mačka Pallas's cat in the wild Image

Foto: Margarita Steinhardt

Google povodeň „nevrlá divá mačka“ a obrázky z Pallasovej mačky zaplavia vašu obrazovku. Táto divoká a mimoriadne nadýchaná mačka, pôvodom z nehostinných horských svahov Strednej Ázie, je známa svojimi nevrlými výrazmi tváre.

S hmotnosťou iba 9, 9 libier sa zdá byť oveľa väčšia vďaka svojej hustej srsti s dlhou šedou kožušinou - nevyhnutným luxusom pre prežitie v drsnom podnebí svojho domu s vysokou nadmorskou výškou.

Napriek širokému rozšíreniu je Pallasova mačka na Červenom zozname IUCN uvedená ako „takmer ohrozená“ a jej populácia klesá.

Najlepším miestom na videnie Pallasovej mačky je odľahlý roh čínskej provincie S'-čchuan v okrese Ruoergai na tibetskej plošine. Sichuan Birding so sídlom v Čcheng-tu môže zariadiť vlastné výlety do mesta Ruoergai. Image

Image